כיצד מסייעת הגישה היוגית למורים ולמחנכים בישראל והיכן נמדדת האפקטיביות המיטבית שלה?

מבוא להשתלמות לסגלי הוראה במערכת החינוך הציבורית

הגישה היוגית בשרות הלמידה המשמעותית

יוגה נתפסת בדרך כלל כסוג של פעילות גופנית, כהתעמלות המשלבת נשימה ורגיעה ומבחינות רבות היא אכן כך, אולם לב היוגה טמון בגישה שהיא מבקשת להביא לעולמנו ולפתח בקרבנו, גישה שמשנה ומעצבת מציאות.

היוגה, שמקורה בתת היבשת ההודית מתמקדת בהשקטתה ובהרגעתה של האישיות בסיוע מגוון טכניקות ייחודיות. מאז שנחשפה לראשונה עברה היוגה שינוי והותאמה לצרכים המשתנים של האדם החי בעולמנו המודרני. כיום מוערכת היוגה לא רק כאמצעי טיפולי-התערבותי, אלא כנתיב חינוכי המבוסס על תפיסת עולם מגובשת והמתאפיין בכלים פשוטים, זמינים וישימים.

יוגה בחינוך מתמקדת בהצגתה של הגישה  היוגית המכוונת לאימוץ  מודע של אתיקה, תפיסת עולם וערכים ייחודיים ומציעה טכניקות וכלים מעשיים להטמעתה היישומית של היוגה בעולמו הפנימי והחיצוני, האישי והמקצועי.
לפי היוגה, ליבת ההצלחה של הפרט ושל המורה בתוכו הינה ביכולת המתפתחת והנרכשת לשמור על איזון, שלווה פנימית ומודעות לעצמו, לתלמידיו ולשותפיו וזאת לנוכח האתגרים שהחיים מציבים תוך פעולה רציפה ומופחתת רגשנות, אינטרסנטיות וכיתתיות צרה.
פעולה נכונה ומדויקת המתבצעת מתוך איזון פנימי, שיקול דעת ואחריות היא זו המושפעת פחות ממוקדי הסבל והתקיעות: ידע שגוי-הזדהות שגויה, אגו לא מעובד, יחסי משיכה-התנגדות עם אובייקטים והימנעות/פחד משינוי. זאת לצד היבטים נוספים הקשורים לאורח החיים המודרני והמשפיעים לרעה על תפיסת המציאות, על יכולת התפקוד ועל שביעות הרצון הכללית (כמו סטרס, כוחנות, תועלתנות ועוד).

יוגה בחינוך מבקשת להפגיש אותנו עם נושאים אלו ומציעה נתיבים להתמודדות ולשיפור, יישומים אותם ניתן ומומלץ להביא אל העבודה המקצועית כמו גם אל החיים הפרטיים.
ארגז הכלים אותו נרכוש מתבסס על הנושאים העיוניים, שאינם תחומים אינטלקטואליים טהורים כי אם נושאים פילוסופיים יישומיים מעצבי ומשני חיים ויחווה אישית ע"י המשתתפים והמשתתפות במהלך ההשתלמות.

כל מפגש יתמקד בנושא מרכזי אחד ויחולק לשלושה חלקים: ידע יישומי, פרקטיקה מעשית (כלים מעשיים ליישום בחיים האישיים ובכיתה) והתנסות.
תכני הפרקטיקה יותאמו לזהות המשתתפים/משתתפות, כלומר יותאמו ויודגמו תוך התייחסות קרובה ככל האפשר לתפקידיהם ומסגרות העבודה הייחודיות.

(תצלום מקורי צולם ע"י הכותב)
*** הזמנה להצטרף להשתלמויות קיימות ומסובסדות במלואן במסגרת מערכת החינוך הציבורית, לתאם/להזמין השתלמות אצלכם או להסתייע בייעוץ פרטני מותאם אישית וארגונית. טל רביד 054-4639953, talravidyoga@gmail.com ***


 משתתפי ההשתלמות בשנה"ל הקודמת מעידות ומעידים:


יוגה אינה רק אימון גופני, בניגוד למה שחשבתי על היוגה לפני שנרשמתי להשתלמות.
היוגה מדברת על שלווה פנימית וראש שקט, שמחתי לשמוע את הסבריו של טל רביד, מנחה הקורס, על היוגה. רביד הסביר על יוגה, האתיקה של היוגה, אימן אותנו בתרגילי יוגה ושיתף אותנו, עד כמה שמסגרת הקורס אפשרה בהיסטוריה של היוגה. נהניתי לשמוע את הסבריו והוא ניסה ואף הצליח "לגעת" ו"להתחבר" לכל אחת ממשתתפות הקורס. הוא הכיר אותנו בשמות, שאל שאלות ואפשר לנו לשוחח ולהתחבר לנושא דרך נקודות המבט האישיות שלנו.
מטרת הקורס הייתה להכיר לנו, לצוותי החינוך את היוגה וזאת במטרה שאנו נוכל להתכוונן, להגיע רגועות יותר, להכיר את עצמנו וגופנו ולדעת במה יכולה היוגה לתרום לנו ולתלמידינו בבתי הספר ובמסגרות החינוכיות. אני רוצה להודות לטל על האפשרות שניתנה לי להכיר את הנושא ולהתוודע אליו ומקווה שאנשי חינוך נוספים יוכלו להיחשף ליוגה במסגרות פסג"ה ואחרות.  
נויה לוי, מחנכת כיתה ז', חיפה


☻☻☻
השתלמות מרתקת שהצליחה באופן ייחודי לה להעביר אותנו תהליך אישי שמשליך על תפישותינו גם כאדם פרטי וגם כמחנכות בישראל.
השתלמות שבוודאות משפיעה ועוד תשפיע על חיינו.
תודה על שהינך שונה וייחודי, בעל יכולת ונכונות להקשיב ולהכיל, להשתנות ולהתגמש לפי הצורך שלך ושלנו. נהנינו מכל מפגש מחדש.
דורית ויעל, מחנכות בחינוך המיוחד, קריית חיים

☻☻☻

השתלמות מרתקת
ג. מפקחת במשרד החינוך


☻☻☻
תודה על הרגישות שלך ועל הפרגון ועל היכולת הענקית לקבל הכול
דקל, מחנך כיתה ו', יקנעם עלית

☻☻☻

ראיתי פחות אי-שקט ויותר יכולת לשאת המתנה, דחיית סיפוקים אצל רוב הילדים. בהחלט הרגשתי ששילוב יוגה תרם והוא חשוב לגיוס המוטיבציה שלהם ולשמירה על טווחי קשב ומיקוד ארוכים יותר.
הדרכתי את המורה והסייעת להמשך שימוש בתרגילי יוגה משפרי מיקוד וקשב  לפני שיעורי חשבון באופן ספציפי. הן דיווח לי כי ניסו עוד פעמיים והיה אפקט דומה.
מתוך דו"ח בנושא שילוב יוגה בכיתה שהוגש ע"י מענית, תרפיסטית בתנועה ומשתתפת בהשתלמות





תגובות

Unknown אמר/ה…
דאולת גוארנה
האמת אני חשבתי שההשתלמות היא יותר מעשית וזה מתאים לי כי אני באה מתחום החינוך גופני, עד עכשיו הצלחתי לשלב את התרגילים שלמדנו פעמיים שלושה ,בתחילת השיעור וזה אכן מאוד עזר להרגעת הילדים אני עצמי התחלתי לדבר בקול נמוך יותר ובטח אני אשלב את תרגילי היוגה בשיעורי הספורט שלי
‏אנונימי אמר/ה…
עד כה אני לא מרגישה שהשתלמות מעשית. יש יותר דיבורים ופחות תרגול. חבל לי על כך. המטרה אלה הגעתי לקורס היא ללמוד תרגילי יוגה ולראות איך אני יכולה להעביר אותן בכיתה. בתרגילים המעטים שעשינו עד היום, אני פותחת איתן את השיעור וזה נותן לי 20 דקות של שקט להמשך העבודה עם התלמידות.(אורלי- פסגה נהריה)
טל רביד אמר/ה…
אנחנו רק באמצע הדרך. הלימוד שלנו אינו לימוד תאורטי או דיבורי כי אם לימוד של ידע משנה מציאות וחיים. אנו מנסים לעסוק בגישה שלנו לחיים כדי לתת קרקע יציבה ליוגה להיות חלק מהחיים שלנו. רק מלעשות תרגילים לא מתרחשת תמורה גדולה. אולם, בחלק הקרוב של ההשתלמות נלמד יותר תנוחות הממוקדות בהשקטת האישיות ומערכת העצבים (=תרומה משמעותית לבריאות). בואו עם לבוש קל והמנעו בבקשה מלאכול שעתיים לפני תחילת המפגש. להתראות, טל
‏אנונימי אמר/ה…
נשמע טוב!!!הייתי מכניסה לימודי יוגה למערכת הלימודים בתור מקצוע חובה כמו ספורט.זה יועיל להמון תלמידים ומורים כאחד.איילת.
טל רביד אמר/ה…
קדימה איילת. נתחיל מבית הספר שלך. מהכיתה שלך. אשמח לעזור. את יכולה לעשות זאת!! טל

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מרחב של הוויה טראומטית בין הירדן לים

אנרגיה של תנועה והתרחבות

יוני מודרה - טכניקה יוגית להרגעת החושים ולמיקודם