דרך גנדי
מהטמה גנדי רלוונטי ואקטואלי מתמיד לחיינו המודרניים. זה הזמן להקשיב לו
שנים לאחר שנרצח ע"י מתנקש בן עמו ממשיך מהטמה גנדי לדבר אל ליבם של תושבי ארצו ואורחיה. כבר עם הנחיתה בדלהי בולטת נוכחותו של אבי האומה המביט אליך מפלקט ממשלתי , מפרסומת חוצות לחברה מסחרית או משלט חוצות לבית קפה שיקי חדש.
כזו היא הודו, מלאת ניגודים בסיסיים וראשוניים, מאגדת חומר ורוח תחת עטיפה צבעונית אחת וכולה זועקת נראות, המנוגדת כל-כך לחדוות הפרטיות המערבית.
וכזה היה גנדי; צנוע ופומפוזי, מבריק ומשונה, אוהב אדם ושוחר התבודדות, מעשי ורחפן, נחוש ומבולבל, מתריס וממלכתי, איש של העולם והודי לאומי, מקדם ומעכב.
כמי שלא ראה הבדל רב בין הפרטי לכללי, בין אורחותיו של האדם לבין אמונותיו, בין התנהלותו לבין יכולת השפעתו, שטען שהרוחניות מתבטאת בהלכות היומיום ושהטיף להיות השינוי שאתה רוצה לראות בעולם - מבטאת הביוגרפיה שלו כמו גם אישיותו, את הקונפליקט האנושי הבסיסי. אותו קונפליקט שעומד במרכזו של האפוס החברתי-פסיכולוגי, הבהווד גיטא, שהיה לגנדי מקור לנחמה וכוח, אף שפרשנותו הייחודית אותו, אינה תואמת את הקו המרכזי של ההינדואיזם האורתודוקסי.
האגדה האנושית, נדמה שלא היתה יכולה להתפתח לממדיה הנוכחיים וחובקי העולם, אילולא היה קולו העוצמתי והייחודי של גנדי רלוונטי תמיד, מרגש, נוגע ומעורר כמיהה אופטימית. זאת למרות המחלוקת ההיסטורית סביב תפקידו האמיתי בשחרורה של הודו מעול הקולוניאליזם הבריטי. ניגודיות, שאינה מפחיתה מהתהודה האוניברסלית של הפילוסופיה המעשית שלו.
לישראלים וליהודים רבים חשבון היסטורי ארוך עם האיש שלצד הזדהותו עם סבלם של יהודי אירופה וסלידתו הברורה מהיטלר, לא תמך ברעיון הבית הלאומי לעם היהודי ואף שלל התנגדות יהודית אלימה (לצד דבריו שאם יש מלחמה אותה הוא רואה כמוצדקת הרי שזו המלחמה העולמית למיגור הנאצים ולשחרור האנושות מעולם). בהקשר זה, אגב, יצוין כי מורי היוגה המפורסמים של התקופה המודרנית, שחיו בשלווה בהודו במהלך מלחמת העולם השנייה, לא כתבו או התייחסו, למיטב ידיעתי והבנתי, לשואת יהודי אירופה; לא ב.ק.ס איינגר, לא סוואמי שיבננדה ולא קרישנאמצאריה.
גישת האי-אלימות, שהוא מבולטי מבשריה, הצליחה במקומות מסוימים (בהודו עצמה, בארה"ב, במדינות הגוש הסובייטי לשעבר, שעברו לשלטון דמוקרטי ללא שפיכות דמים - מהפכת הקטיפה), נכשלה במקומות אחרים (כמו למשל בטיבט, בורמה ועיראק) ונראית לעיתים לא רלונטית או חסרת סיכוי.ובכל זאת ואולי דווקא למרות שפע המחלוקות הכרוכות בו, כאלו שלא טרח להסתיר ולהעלים בחייו, ראוי להקשיב היום למי שלא רצה להקרא רוח גדולה (מהטמה) וראה עצמו רק כמשרתו הצנוע של אלוהים ורחוק מאספירציה גורואית, כזו בה נתקלים כיום כמו גם בתקופתו תחת כל עץ רענן.
גנדי ניסה להציע מבנה שלם לניהולה העצמי של הודו, שמקביל מטפורית לשביל הפנימי הרוחני של כל אדם. לשם כך לקח בחשבון את הנתיב שיוביל אותה אל העצמאות. דרכו של גנדי הדגישה את המעלות הרוחניות מאד ועם זאת המעשיות מאד של אי-אלימות ואמת.
הדרך,כתב, היא זו שקובעת גם את אופיה של התוצאה (במקרה זה, מדינה) וגם את הסיכוי להשיגה והחיל אל תפיסתו מהכלל אל הפרט וההיפך, נאמן לגישת הווית הגומלין.חיי הם תורתי, אמר, והעלים בכך את מקלטי התוויות השונות המקנות לאנשים את הרשות להתנהג בהתאם לתפקידיהם תוך ניתוק מהתנהלותם הפרטית וממה שכינה "הקול הפנימי" שהוא בעיניו, "המורה האמיתי".
האמת, אחותה התאומה של אי-האלימות, אינה נחלתו הבלעדית של אדם אחד או של מהות אחת ולמעשה, גרס גנדי, מורכבת מרסיסי אמיתות שונות, בהן אוחזים אנשים שונים וקבוצות מגוונות. לפיכך קרא גנדי להנמיך את האגו (או להורידו לאפס, בשפתו), להקשיב ולהכיר את האמת של האויב הגדול ביותר שלך. בלעדי האמת של האחר ויהיה זה המתנגד הגדול ביותר, לא יכולה להתקיים אמת שלמה.
גנדי קרא לניצחון שייקח בחשבון את המנוצח, ואת הכורח שלא לעורר באחר עימו יש לך עימות זעם או השפלה, אלא לנסות ולפתח בו רגשות של חמלה והזדהות עם המותקף, שבתגובתו הבלתי אלימה מציב עצמו כמנצח האמתי, המוסרי.
תחושת הערך והכבוד העצמי היא במרכז הנצחון ובליבו של המאבק עצמו, בגישת האי-אלימות, או כח הנשמה, כפי שכינה אותה גנדי. כבוד עצמי זה קשור לידיעה הפנימית שאתה הוא הצודק, המוסרי ושאינך משחק במגרשו של האחר, המנסה להשיג מטרותיו בכח. הוא חשב שראוי לאדם ולקבוצה לסבול עד כדי מוות ובלבד שלא לאבד את המצפון. הסבל של הצודק הוא לדידו כלי הנשק היעיל ביותר, המותיר במקביל חותם היסטורי, שכן אי-אלימות אינה נתיב של פחד ומילוט, אלא של אומץ ועמידה איתנה.
מהמסלול של הודו מדינתו בעימותה מול הכובש הבריטי, אל האדם הבודד והתמודדויותיו היומיומיות עם עצמו, משפחתו, עמיתיו, הרשויות וכו'.
גנדי שלל אלימות מבסיסה, גם אם היא מופנית כנגד מי שהפנה אלימות כנגדך לרבות אלימות אישית, גופנית, מילולית, ברוטליות מכל סוג, טרור מלחמה וכו' וסבר שיש למצוא את הנתיב להתנגדות פעילה בדרכים בלתי אלימות.למרות שהתנגד לאלימות, סבר שעדיף להשתמש באלימות מאשר לברוח מהתמודדות, שכן אי-אלימות היא מעשית ויישומית ומחייבת השקעה, הקרבה וסבלנות.
אולם, כתב, אינני יכול להלין כנגד אב המגיב פיסית לפגיעה בבנו. גם אני, העיד, אינני יודע את כל רזיה ואינני שולט לחלוטין בדרך זו.
אי-אלימות ואמת, אמר גנדי, לא ניתן להשיגן במהרה או במחי יד, אלא הן עניין תהליכי הכרוך בתרגול-אימון ממושך ורציף האורך כמה מחזורי חיים.
גנדי העיד שהוא עצמו, סמל השלום העולמי, לא מימש במלואה את תורתו והתייסר על חטאיו וחולשותיו האנושיים בצומות ובסיגופים.
בעולם המסוחרר מניגודים, משפע קטלני מחד ומחוסר קטלני עוד יותר מאידך. מאנושות שנראית לעתים קרובות כמחפשת את דרכה, רוויה יכולות מדעיות ואינטלקטואליות, אך אובדת עצות, לנוכח התנפצותן של תפיסות עולם מקובלות, דעיכת מערכת האיזונים האקולוגית והשתלטותה של גישה ממונית תועלתנית וצינית.
לנוכח אלו ולאור השפעתן על התודעה האישית והקולקטיבית - כדאי מאד להקשיב לגנדי ולתורתו הרלוונטית תמיד.
נדמה כי גנדי מאיר פינות חשוכות ומזמין התבוננות מסעירה על אורח החיים האישי ואולי אף הלאומי. הטמעת הגישה הגנדהיסטית עשויה להוביל אדם לעשייה ולתגובה שונה לחלוטין, מזו שהייתה מקובלת אצלו. ואולי אף להביא לתוצאות מוצלחות יותר.
תגובות