חמשת מחוללי אי הנחת, הקלישות - Kleshas

 להתמודד עם הקלישות

"אווידיה, אסמיטה, ראגה, דווישה, אביניוושה - קלישה", הן האחראיות לכל הסבל שאנו חווים בחיינו".
היוגה סוטרות של פטנג'לי 2.3


המאמץ באימון המודעות (מיינדפולנס-יוגה-בודהיזם) מתמקד בצמצום אי הנחת הקיומית המאפיינת את החיים בעולם. ההגות היוגית מתארת חמישה מחוללי אי נחת שהם כשמם, מאפיינים של מחשבתנו וגישתנו אשר בהתקיימם בנו ובהתבטאם במעשינו ובפעולותינו מעודדים ומחוללים קושי, כאב ומבוכה. 
הפחתת השפעתם של חמשת מחוללי אי הנחת (קלישות) היא מבחינות רבות ליבו של האימון.
ד”ר ג’איידבה יוגנדרה כותב בפרשנותו ליוגה סוטרות של פטנג’לי: “ניסיון רוחני הוא מהלך טבעי המתרחש מעצמו, אינך צריך לעשות שום תרגיל לשם כך. הסרת חמשת מחוללי אי הנחת היא התרגיל”. 
הקלישות קשורות קשר הדוק לעשייה שלנו בעולם; אנו מתלבטים ללא הרף כיצד לפעול ומה לעשות ותכופות נוטים להגיב לצעדיהם של אחרים בייחוד כשהללו נוגעים לנו או ליקירינו. במידה והצלחנו לחשוב לשנייה בטרם פעלנו ואנו מסוגלים לעצור, להרהר ולשקול את צעדינו מציעים לנו היוגים לבדוק את עצמנו תחת המסננת של חמשת מחולליי אי הנחת אותם מבאר פטנג’לי בסוטרות היוגה שלו. חמשת מחוללי אי הנחת הם גורמים מעכבים המסוגלים לסבך עבורנו את הדברים ולהאיץ פעולות שלא ישרתו את הצורך העמוק שלנו ואולי גם לא את הרצון הפנימי. ולפיכך, מוצע לנו לא לבצע דבר אם אנו חשים שאנו פועלים תחת השפעתם.
חמשת מחוללי אי הנחת הנם:
אווידיה: ידיעה שגויה, אי-ידיעה.  מחולל הסבל הבסיסי הוא כגזע ממנו צומחים שאר הענפים. יסודו בהבנה שגויה ומוטעית של המציאות. ההזדהות המוגזמת שלנו עם העולם והמעורבות הטוטלית שלנו בו כאילו אין בלתו דבר היא מקור לכאב ולסבל בעוד שהדהרמה היוגית מכוונת לטיפוחו של מרחק מנטלי מההתרחשויות הסוערות של החיים, לאי הצמדות ולמידה האפשרית של אובייקטיביות. נדמה שתחת ידיעה שגויה כלולים כל הסיפורים אותם אנו מספרים לעצמנו שפעמים רבות הנם פרי הדמיון ותוצר סובייקטיבי של אישיותנו המוגבלת.  

אסמיטה: תחושת “אני” מוגזמת. המחשבה לפיה אני יודע הכול, איני מסוגל לשגות ואף אחד אינו יכול ללמד אותי דבר עוצרת אותנו, גורמת לנו לשגות ומונעת מאתנו כל סיכוי לראות מבעד לסערות הנפש. תחושת “אני” מוגזמת עשויה לפתח כהות חושים כלפי האחר מתוך הנחה שהרצונות והצרכים שלי הם חשובים ומוצדקים יותר. 

ראגה: אהבה-תשוקה, הימשכות עזה. השתוקקות לדבר מה (אדם, חפץ, קשר, בילוי, מוצר וכדומה) מתוך תחושה פנימית שאי השגתו היא בלתי אפשרית מבחינתי. העדפה חד-משמעית, ברורה ובלתי ניתנת להחלפה, לדחייה ולשינוי. 

דווישה: שנאה-דחייה. ההיפך מאהבה ותשוקה וגם הפועל היוצא מהן. בסופה של אהבה עשויה להיות הימנעות ולא אחת גם שנאה ודחייה. פסילה חד משמעית ורציפה של דבר מה לצד העדפה חד משמעית ורציפה של משהו אחר.
   
אביניוושה: הימנעות והתנגדות, התכחשות לשינוי, פחד, פחד מוות. החשש לאבד את מה שאנו רגילים לו משתק ומעכב אותנו. בעוד שההשתנות היא בלתי נמנעת אנו נוטים להיאחז במוכר ובידוע גם אם הוא פחות נכון או אפילו מזיק; לעתים אין ברירה אלא לקבל ולהתאים את עצמנו אל המציאות. כתוצאה מכך אנו עשויים שלא לחוות את חיינו במלואם ואנו עסוקים בחרדה מפני תרחישים שאין לנו תמיד שליטה עליהם ושיתרחשו בין אם נסכים להם ובין אם לאו ובמלחמות עקרות הממוקדות בהסתרה, הדחקה והעלמה של מה שאינו בשליטתנו.
האימון ביוגה-מיינדפולנס מכוון אותנו להתמודדות עם חמשת המכשולים תוך הפניית תשומת ליבנו לנוכחותם ומתוך שאיפה להחליש את השפעתם. העבודה על חמשת מחוללי אי הנחת היא האתגר הפרקטי והיישומי ביותר המשפיע במישרין על איכות החיים ומצב הבריאות כאן ועכשיו אף כי אנו עוסקים במאמץ מתמשך שקשה עד מאוד להביאו לידי מימוש מוחלט ותמידי. 
כשאנו מחליטים להתמסר אל דרך המודעות אנו לוקחים על עצמנו להתחיל ולהתבונן על עשייתנו בעולם תחת המשקפיים של חמשת מחוללי הסבל, מנתחים בדיעבד עם עצמנו או בעזרתו של מורה את הפעולות שעשינו ושוקלים לעומק את תוכניותינו לעתיד. 
פעולות שאינן תחת חמשת מחוללי אי הנחת הן פעולות נעדרות מניע ואינטרס ונעשות מתוך מחוייבות לתפקיד שלנו ברגע הנתון. לעיתים הן ספונטניות ומתרחשות מבלי שנבין כיצד קרו. פעמים אחרות הן  פרי שיקול דעת ואנליזה ובכל מקרה אינן מייצרות השלכות עתידיות (קארמה).

* התמונה מתוך הבלוג של היוגה אינסטיטיוט מומביי בכתובת https://theyogainstitute.org/5-kleshas-root-causes-of-suffering-in-life/


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מרחב של הוויה טראומטית בין הירדן לים

אנרגיה של תנועה והתרחבות

יוני מודרה - טכניקה יוגית להרגעת החושים ולמיקודם