ויטמין סי: הסיפור המרתק ומעורר המחלוקת על הויטמין המפורסם בעולם



במידה ונברר בקרב רופאים ומטפלים העוסקים ברפואה תזונתית ומשלימה, מהו תוסף התזונה הטבעי הראשון עליו ימליצו למטופליהם, הרי שרבים ישיבו כנראה: ויטמין סי. ויטמין סי הוא גם הבחירה של חוכמת ההמונים, צורותיו השונות נדרשות ונמכרות במיליוני יחידות ברחבי העולם זה שנים רבות. עדות לכך הומחשה עם ראשיתה של התפרצות הקורונה, אז אזל מלאי תוספי ויטמין סי ממדפיה של ענקית המכר האינטרנטית, iHerb עקב ביקושים אדירים מרחבי העולם. 

האם יש לפופולריות הרבה לה זוכה הויטמין ביסוס?


אם תשאלו את ד"ר אדוארד וו. סאול, מבכירי המורים בעולם לנטורופתיה והעורך המדעי של ירחון האגודה לרפואה אורתומולוקולרית  אזי התשובה לכך היא "כן" חד משמעי בשילוב המלצה חמה לנסות טיפול זה  בהתאם לפרוטוקול שיתואר מייד - וזאת הן כאמצעי מניעתי והן כאמצעי טיפולי.

ד"ר סאול מבסס את עמדתו הן על ידע מבוסס שנצבר לאורך השנים והן על ניסיונם הקליני של רופאים ומטפלים שהשיגו תוצאות לא מבוטלות בטיפול באמצעות מינונים גבוהים במיוחד של ויטמין סי בקשת של מחלות זיהומיות כשפעת, דלקת ריאות ואף במספר מחלות כרוניות שויטמין סי נמצא כאפקטיבי בהקלה ובהתמודדות עימן. 

הקלף המנצח בשימוש בויטמין סי הוא המינון, שיחד עם התדירות בנטילה הופכים תוסף זה, לדעתו של ד"ר סאול, לאמצעי טיפולי שאין להתעלם ממנו.

במינון יומי של 500 עד 1,500 מ"ג יכול ויטמין סי לעזור לנו להישאר בחיים ולהפחית אירועים/זמן התמשכות של צינון והתקררות, אבל כשהוא ניטל במינונים טיפוליים גבוהים של 8,000 עד 40,000 מ"ג ויותר ביום, בהתאם לפרוטוקולים שהוצעו ע"י הרופאים שמיד יוזכרו כאן וכמובן ע"י ד"ר סאול, הרי שלויטמין סי סגולות אנטי היסטמיניות, אנטי-ויראליות ואנטי-ביוטיות - והוא מסוגל, לעיתים, להשיג הטבה משמעותית. 

חשוב לציין שהכמות המומלצת ע"י מנהל הבריאות האמריקאי (RDA), הינה לא יותר מ- 100 מ"ג לאדם ליום.


הרופאים ד"ר רוברט קהאטקרט, ד"ר פרידריך קלנר וד"ר אברהם הופר והכימאי ד"ר לינוס פאולינג, זוכה שני פרסי נובל, הם מהבולטים שהציגו הוכחות מדעיות ותוצאות קליניות כתוצאה מהשימוש בויטמין סי אליהם מצטרפות עדויותיהם של מטפלים רבים מרחבי העולם. לפי גישתם של ד"ר קהאטקרט, ד"ר קלנר, ד"ר הופר ורופאים נוספים יש להתחיל וליטול ויטמין סי מייד עם תחילתם של הסימפטומים הראשוניים ולהעלות בהדרגה את המינון עד להשגת הקלה. 

כיצד ניתן לקחת ויטמין זה בכמויות גבוהות כל כך ומהו המינון המומלץ? לפי גישתו של ד"ר סאול, אין ממש מינון מומלץ אחיד והדרך הנכונה היא להתאים את המינון למטופל כשסבילות המעיים (סף שלשול) היא המדד הקובע. לטענתו, אנשים חולים זקוקים לויטמין סי בכמויות גבוהות ויכולים להכיל זאת, כלומר לא להגיע לרגישות קיצונית במערכת העיכול. ככל שתורגש רגישות במערכת העיכול ובעיקר דלילות ביציאות כך יוגדר גבול הצורך. כשמגיע המטופל למצב של אי יכולת הכלה של מערכת העיכול, מעיד הדבר על תחילתו של תהליך החלמה ולפיכך יש לבדוק ברגישות ובעדינות את הגבול ולהתאים את המינונים בהתאם. עוד על כך קראו כאן

צפו כאן בהרצאתו של ד"ר סאול.


האם ניתן להשתמש בויטמין סי שמקורו ממזון? בוודאי שכן ומזונות רבים מכילים ויטמין סי וניתן לאכול אותם בהתאמה לאדם, אולם כדי לתת לגופנו את המינונים הגבוהים עליהם מדברים הרופאים והחוקרים שצויינו, אין דרך אלא להשתמש בתוסף מזון. הבשורה החשובה בנושא זה לפי ד"ר סאול היא כי לא כל כך משנה זהות התוסף, למרות השונות בין המוצרים השונים במידת החומציות, ביעילות הספיגה ובמשך השחרור בגוף - ובלבד שויטמין סי, חומצה אסקורבית, L-ascorbic acid, יוכנס לגוף במינון ובתדירות המתאימה. כל תוצר ולו מעובד שיהיה המולקולה שסימנה C6H8O6 יעשה את העבודה.  


המחיר הזול של המוצר הבסיסי (והמספק) הופך תוסף זה לגורם שיש לבחון אותו ואולי אף מסביר במשהו את ההתנגדות הגדולה של תעשיית התרופות לראייתו ככלי טיפולי בעל פוטנציאל שראוי לבחון ברצינות. כלי טיפולי זמין ולא יקר הנגיש לרבים ושעשוי להפחית את התלות של אנשים בתעשיית התרופות ובמערכת הבריאות היא לא בשורה מעודדת בעבור מי שממוקד בהגדלת רווחיות מאספקת שירותי רפואה. 


חוסר העניין שמגלה הזרם המרכזי של הרפואה בויטמין סי  קשור כך נראה לכך שלא נעשה בו שימוש נכון כתוצאה מנטילת מינונים הנמוכים באופן ניכר מהמינונים הגבוהים שיכולים להשיג תוצאות קליניות; כאמור ההמלצה המקובלת ברפואה המערבית היא לא לחרוג מ כ- 100 מ"ג ויטמין סי ליום בעוד שהמינונים הטיפוליים שנמצאו כאפקטיביים ע"י המומחים המוזכרים כאן הגיעו ל 40,000 מ"ג ליום ואף יותר. 

בנוסף לכך מושמעים לא אחת טיעונים כנגד השימוש בויטמין עקב חומציות יתר וסכנה להיווצרות אבנים בכליות בעקבותיו, טענה שלפי דעתו של ד"ר סאול אינה רלוונטית לרוב המשתמשים הפוטנציאליים. יצויין עוד בהקשר זה כי כתוצאה מנטילת תרופות בפרט ומטיפול רפואי בבתי החולים בכלל נפגעים ונפטרים אלפים מדי שנה בעוד שמויטמין סי לא ידוע על נפגע משמעותי או נפטר אחד כך שרמת הבטיחות של ויטמין זה כתוסף תזונה גבוהה משמעותית מזו של טיפולים תרופתיים - ולפיכך נדמה כי ראוי לבחון טיפול תזונתי בויטמין סי  ברצינות, ובהתאמה כמובן למצב האישי, בטרם או במקביל לפניה לטיפול אחר. 


הסיפור של ויטמין סי כאמצעי טיפולי אפקטיבי מלווה את העולם שנים ארוכות ושם על השולחן את זרעי המחלוקת העיקריים שבין הרפואה הפולשנית פחות והטבעית יותר (נטורופתיה..תרפיה אורתומולקולרית..אירוודה..יוגה..וכיוב)  לבין הרפואה המערבית ותעשיית התרופות.

למרות שפע העדויות ומגוון השימושים היעילים שנעשו בו ע"י רופאים ומטפלים לאורך השנים לא אומץ הויטמין הזמין והזול כטיפול אפשרי אפקטיבי ע"י הממסד הרפואי, עובדה המעוררת שאלות עקרוניות אודות חופש, זכויות אדם ודמוקרטיה. 


טיפול במינונים גבוהים של ויטמין סי כתרפיה אפקטיבית. הרצאתו של ד"ר אנדרוו ו. סאול:


  • מידע זה מפורסם לקוראי הבלוג כשיתוף במידע הקשור לתחום עיסוקו של הכותב ואינו מהווה המלצה רפואית או טיפולית משום סוג. הכותב אינו רופא ואינו קשור בשום קשר ישיר או עקיף עם יצרנים ומשווקים של תוספי מזון וויטמינים. גילוי נאות: הכותב למד תרפיה אורתומולקולרית אצל ד"ר אנדרו וו. סאול, המצוטט ברשימה זו כמקור המידע המרכזי.

  • קישור למידע נוסף באתר האגודה לרפואה אורתומולקולרית.


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מרחב של הוויה טראומטית בין הירדן לים

אנרגיה של תנועה והתרחבות

יוני מודרה - טכניקה יוגית להרגעת החושים ולמיקודם