אקו. לא אגו
היוגה כפילוסופיה יישומית הומניסטית הממוקדת ברווחתו של הפרט מלמדת אותנו לפעול ככל שניתן כדי להשפיע על איכות החיים שלנו ועל הסביבה, וזאת לא במקום ולצד מאבק מתמיד בשלטון המתעלם לחלוטין מהסיבות השורשיות המולידות משבר אקלימי קטלני.
הדרישה ממשלות בעולם לשנות בחדות את גישתן כלפי המשולש כלכלה-חברה-בריאות, תביעה שמחייבת מהפכה של ממש בסדרי העדיפויות, בעודנו חיים בעולם קפיטליסטי המקדש תחרות, הישגיות ועלייה בתוצר ובצמיחה כערך - ממשיכה להישמע אולם עד כה ללא תוצאות של ממש. הוודאות בדבר התחממות כדור הארץ וההשפעות ההרסניות שכבר מורגשות כתוצאה ממצב בלתי הפיך זה ידועות לפחות מסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת ובכל זאת לא השתנה דבר מהותי. התוצר הישיר של אורח החיים המתועש מחייב מהפך של ממש ונדמה כי אף אחד אינו מוכן לוותר על הנאות העכשיו. במקביל, נצבר עושר רב, שביסודו מזרים לעולם ביקוש מזהם, בידי מעטים, הממשיכים לשדוד את הסביבה בדיוק כמו שעשקו הבריטים את הודו וקולוניות נוספות בימי שלטונם הקפיטליסטי שם - ואין כל כוונה מצד אף מדינה מתועשת להטיל מס עושר משמעותי ומגביל. קל יותר לכבס את הבעיה במילים ירוקות ובסיסמאות.
במדינות רבות נחשבים בני האדם בעיקר כיצורים צרכניים, שעיקר תפקידם הינו הנעת המשק והכלכלה ואנו מוסללים לשם כך כבר מגיל צעיר; לומדים כדי לרכוש מקצוע ריווחי, כדי לעבוד רוב חיינו ו"לעשות" כסף, כדי שנוכל להשתתף במעגל הצרכני שאין לו קצה ועל הדרך להחזיק את הפקידות הממשלתית ואת הפוליטיקאים עצמם הזקוקים בעיקר לכספנו כדי לשרוד ולהתפרנס בעצמם (באותו ומאותו מעגל שאינו עוצר לרגע של עבודה-צריכה וחוזר חלילה).
היוגה כפילוסופיה יישומית הומניסטית הממוקדת ברווחתו של הפרט מלמדת אותנו לפעול ככל שניתן כדי להשפיע על איכות החיים שלנו ועל הסביבה וזאת באמצעות אימוץ גישה לחיים ("חינוך עצמי") שבליבה הפחתת צריכה, מינימליזם מתון, העדפת תזונה צימחונית ועוד ובמקביל להתאים את עצמנו לתנאי הסביבה המשתנים תוך הפגנת גמישות מחשבתית, תודעתית וגופנית.
ההתחממות הגלובלית והשפעותיה נתפסו עד לפני שנים מעטות כתאורטיות בלבד, התרחשויות המתקיימות במוחם הקודח של אנשי איכות הסביבה וללא נגיעה ישירה בחיינו. אולם, ההשפעות האקלימיות של התחממות הדרגתית זו, פרי יצירתו של המין האנושי, באות לידי ביטוי באירועי מזג אוויר קיצוניים יוצאי דופן בעולם כמו גם אצלנו.
בשבוע השלישי של חודש מאי 2020 נרשמו בישראל שיאי חום ניכרים וקיצוניים (40 מעלות במישור החוף, 42 מעלות בעמקי המזרח ועוד). הללו נמשכו באופן חריג זמן ממושך ורציף. בחודש זה מתו, ולא ממחלת הקורונה, כ-157 איש מעבר לצפוי (דיווח בעיתון "הארץ", לי ירון, 09.07.2021). מקורות בלמ"ס משערים באותה כתבה כי ככל הנראה יש מתאם בין התמותה העודפת בשבוע האמור לבין גל החום הקשה וכל זאת בהשוואה לתקופות מקבילות ולגלי חום קיצוניים אחרים ברחבי העולם.פרופ' חגי לוין מהאוניברסיטה העברית מציין כי "התמותה החריגה בגל החום של מאי 2020 - מראה שמשבר האקלים אינו עניין עתידי".
השלכותיו של משבר האקלים - התחממות כדור הארץ - הופכות למוחשיות יותר ויותר ובמספר מדינות מורגשת השפעתו על איכות החיים ואף מהווה סכנה בריאותית. עד לאחרונה נדמה היה כי ענייני האקלים הם סוגיה המעסיקה זן מיוחד של משוגעים לדבר וכי בעולם המודרני אנו ערוכים באמצעים מלאכותיים של קירור, צינון, לבוש וכיוב' להתמודדות עם המשמעויות הפרקטיות של החיים בסביבה חמה יותר לעיתים באופן קיצוני וניכר בהשוואה למה שהתרגלנו בעבר.
אולם מתברר שהביולוגיה האנושית מושפעת ממשבר זה וכי גוברת הנחיצות לשנות את המצב ברמה המדינית והפוליטית (צמצום פליטות גזי חממה - האם אנו מסכימים לשנות את הרגלי הצריכה והייצור שלנו או שניתן להשתוקקות, חומרנות ולפחד משינוי להובילנו להרס עצמי?) וברמה הביטחונית והרפואית (הערכות, תוכניות התגוננות לאומיות תוך התייחסות מיוחדת לאוכלוסיות הסיכון).
אוזלת היד של הרשויות לנוכח תנאי הסביבה החדשים והמתהווים מחייבת הערכות של הפרט בהגנה על עצמו ככל שביכולתו, בהנחה שממשלות ימשיכו בגרירת רגליים ושהנתונים ההיקפיים לא ישתנו במהרה ואף יורעו בעתיד הנראה לעין.
לצד קידום רדיקלי של גישה מתונה, מציעים היוגים לאמץ בימים חמים במיוחד סדרה של התאמות באורח החיים בהתאם למאפיינים האישיים הייחודיים.
ניתן גם להעזר בטכניקות מסייעות ולנסות ולתרגל כמה תרגילי נשימה הנחשבים כמצננים ומקררים ומסייעים לגוף לשרוד טוב יותר בסביבה של חום עז. שיטאלי, נשימה מצננת, המובא כאן - הוא דוגמא לתרגיל נשימה שאפשר לנסות ולתרגלו.
טכניקה יוגית שאפשר לנסות: שיאטלי - Sheetali - הנשימה המקררת.
המילה הסנסקריטית "sheetali" נגזרת מ "sheet", קור. המשמעות: זה אשר מרגיע, ממתן השתוקקות ומקרר".
ביצוע: שב/י בישיבה נינוחה בתנוחת הישיבה הנוחה לך או בישיבה על כיסא כשהגב ישר.
עיניים עצומות או פקוחות, בהתאם לנוחות.
שב כדקה-5 דקות כהכנה לתרגיל. הרגע את התודעה והשקט את המחשבות.
הוצא את הלשון רחוק ככל הניתן וגלגל אותה לצורת צינור (במדיה ואינך יכול ליצור צורת צינור הצמד את הלשון לחך.
אחרי נשיפה קצרה התחל לשאוף מהפה דרך הצינור שיצרת בעזרת הלשון וזאת תוך שאיפה ארוכה, שקטה רציפה ולא מקוטעת.
המשך לשאוף עד תחושת מלאות בבית החזה ולא יותר מ-6 שניות (מומלץ להתחיל ב3-4 שניות של שאיפה ולהאריך עם הזמן וסדירות התרגול).
עצור/י את השאיפה (retention) למשך 6 שניות ועם הזמן הארך עד ל 12 שניות עצירת שאיפה. תוך כדי השאיפה השמע צליל לחישה.
עמוד השדרה, ראש וצוואר ישרים. סנטר מקביל אל הרצפה.
בסיום עצירת השאיפה - נשוף דרך האף בטבעיות ככל האפשר ותוך נינוחות ורוגע.
קח/י כמה נשימות בקצב הרגיל והרפה.
תרגל כ-5 פעמים תוך הפסקה קצרה בין הסבבים וברוח היוגה: ללא מאמץ, ללא תחרות ותוך תשומת לב מודעת (מיינדפולנס).
* צילום 1 באדיבות מרקוס ספיקסלה, גרמניה.
צילום 2 באדיבות pexels.com.
תצלום 3 באדיבות היוגה אינסטיטיוט הודו.
תגובות