עשרה צעדים וכיווני מחשבה מעשיים מעולם הפילוסופיה היישומית של היוגה - להקלה בימים של אי ודאות

יוגה בימים של אי ודאות  - לומדים, חושבים ומיישמים

הפילוסופיה היישומית של היוגה תורמת לעולם בהצעתה גישות מחשבתיות המשולבות בכלים ישימים לשיפור איכות החיים ומצב הבריאות. על רקע תקופה זו של אי ודאות מוצעים כאן עשרה כיווני מחשבה וצעדים כאלו: 

1. פראנה יאמה (Pranayama). ביו-אנרגיה, התארגנות נכונה של אנרגיית החיים. הבחנה בין מה מה שיוצר-מגביל כוח לבין מה שמגביל כוח.

2.אי תגובה, שקט, שתיקה  (Mauna). שילוב בין קבלה של מה שאינו ניתן לשינוי מידי לבין שמירת הכוח  ותכנון-מחשבה-חלום על הפעולה הנכונה שיש לעשותה.

3. יציבות-יציבה-השתקעות (Asana). ייצוג של יציבות וחוסן. 5 דקות ביום של ישיבה בתנוחה קלה, עדיף באותו המקום ובאותו הזמן ואם אפשר עם הפניית תשומת הלב לנשימה.

4. אמונה-התמסרות (Iswarapranidhana). אמונה והתמסרות כמצב נפשי נדרש לקוממיות הנפש. למרות הגישה הצינית-שחורה והביקורתית המוצדקת המשולבת עם תחושות קשות אחרות הגורמות לנו לאי אמון חשוב למצוא מישהו שאפשר לסמוך עליו/עליה. להאמין במישהו..משהו.. מישהו ללכת אתו. זה יכול להיות אלוהים. זה יכול להיות מי שמדווח על החדשות, מישהו בממשלה או במערך ההסברה, זה יכול להיות מדריך או מורה, זה יכול להיות אדם במשפחה, חבר, עמית לעבודה. זו יכולה להיות דרך, שיטה. 

5. דהרמה (Dharma). מקום בעולם, תפקיד, חיבור ומחשבה על הדבר שאני הכי צריך לעשות עכשיו. קרקוע. מהי המחוייבות הבסיסית שלי בימים אלו? מהי היררכיית המחויבויות? קשור גם לצעד השלישי, אסנה. 

6. אי הצמדות, מידה של ריחוק ריגשי (Vairagya). הפחתת ההזדהות העמוקה כל הזמן. ניסיון לפתח מידה של אובייקטיביות והתבוננות רחבה יותר על המציאות כפי שהיא. הכרחי להפחית מדי פעם את העצימות הרגשית למרות המאורעות העזים, הפחדים והחששות. קשה מאד להשיג זאת ומחייב רצון, מאמץ ואימון -  Abhyasa. מבחינות רבות אנו קוצרים ברגעים של התמודדות את תוצאות המאמץ שלנו לאורך שנות האימון ביוגה.

7. צמצום החשיפה לידע שגוי (Avidya). הרשתות החברתיות, התקשורת ומעגלי היכרויות מביאים אל התודעה שלנו מידע רב, חלקו שגוי מאד. חשוב שננסה להבחין, להבדיל ומחפש אחר הידע הנכון יותר, המבוסס כמה שיותר על עובדות מוצקות, Vidya.

8. פיתוח יכולת הבחנה (Viveka). בין העיקר לבין התפל, בין החשוב לחשוב פחות ולבלתי חשוב. יכולת מבדלת.

9. אופי הקשרים-היחסים שלנו עם אחרים בעולם (Parikarmas). הקשרים שלנו עם אחרים הכרחיים תמיד ובוודאי בתקופה מאתגרת. גישה כללית של ידידותיות וחביבות, חמלה כלפי מי שקשה לו, הערכה ולמידה מאלו שמסתדרים טוב יותר עם המצב, שוויון נפש וגישה עניינית  כלפי מי שאינו נחמד אלינו.

10. שביעות רצון מהקיים (Santosha). למרות הכול מה טוב ועובד בחיים שלי עכשיו? מה נעים לי? כתיבת 10 נקודות חיוביות בסופו של כל יום נראה כתרגיל מתיש אבל מסייעת רבות לפיתוח תחושה כללית של חיוביות, ערך ומשמעות.

לסיכום: המרשם של היוגה כולל ארבעה רכיבים:

Ahar - תזונה ממשית ורוחנית, מה שנכנס אל פינו ואל תודעתנו.

Vihar - שעות פנאי, משחק, תחביב, הנאה, מנוחה, חופש, דברים שאוהבים.

Achar - אורח חיים. שעות שינה. פעילות גופנית. נטילת תרופות אם צריך. דברים שהכרחיים לקיום ולתפקוד וששומרים עלינו מפני שקיעה, ניוון ודכאון.

Vichar - גישה, דרך, ופילוסופיה אישית.

הצטרפו אלינו והציצו אל מפגש שקיימנו בנושא עשרת הצעדים המקלים:



תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מרחב של הוויה טראומטית בין הירדן לים

אנרגיה של תנועה והתרחבות

יוני מודרה - טכניקה יוגית להרגעת החושים ולמיקודם