המוכנות והנכונות ללמוד יוגה

 


מאת ד"ר ג'איידב יוגנדרה

אימון מתמשך ורציף הממוקד בביאור עצמי של המטרות והכיוונים האישיים הוא תהליך הכרחי. אנו יכולים לראות בכך התגלמות של המושג "יוגה". אימון זה הוא דרך ויעד גם בכדי להבין בעצמנו ובעבור עצמנו מה אנו רוצים ומהם המניעים, מהן המוטיבציות המפעילות אותנו והפועלות דרכנו. ראוי שנחשוב וננסה להשיב על השאלה השכיחה מי אני? לא יכולה להיות תחושת סיפוק ומשמעות מבלי לנסות ולהבין זאת.

בעודנו מעורבים בדברים רבים אנו שוכחים מיהו המעורב, היות ולאחר שהמעורבות הסתיימה, פעמים רבות איננו שמחים ומסופקים. אז מתעוררת ההבחנה שמשהו אחר היה מעורב, משהו אחר היה קשור - והתפכחות מסיפורים ואשליות מתעוררת. תחושה זו מפציעה פעמים רבות. קשה להעמיק לרובד הפנימי והעדין, הרקע הרחב על בסיסו אנו יכולים להמשיך את כל פעולותינו, ועדיין לחוש תחושת זהות ושייכות. כל הזמן הרקע משתנה וקל להתבלבל ולדעת מי באמת היה מעוניין ובמה.

בוודאי, ישנם רמזים וסימנים שאנו מקבלים בחיים בכיוון זה, אך לא תמיד ישנה הנכונות להבינם וללמוד מהם.

לעיתים אירועים המתרחשים ומצבים המתהווים מנערים אותנו מן הבסיס ואז מתעורר הצורך להבין מדוע כך וכך קרה. אך למידה אינה מתרחשת בקלות. רק בשלב מאוחר יותר ההבנה מתעוררת ואז מושקע מאמץ רב להתמודד ולתקן. 

לדאבון לב, עם השנים, יכולות רבות, האנרגיות שלנו, היצירתיות, הרעננות והחיוניות של החיים -  מתמעטות ונחלשות. אז אין לנו תמיד את היכולת להתמודד עם סוגיות הבסיס. אף כי התשוקה להבין קיימת, לא תמיד ישנו הכוח להיכנס להרפתקה ולממש.

טכניקות לשיפור עצמי קיימות והן רבות, לאדם יכולות להיות מאות שיטות ויש מאה ויותר סוגים של יוגה

יוגה אינה רק התרגילים והנשימות או רק האתיקה, המוסר והמדיטציה או אפילו צ'אנטינג, חזרה על שמות והתמסרות, טנטרה מיסטית ומנטרה. למעשה, יוגה אינה דבר מאלו. יוגה אמיתית אינה מוגבלת לאף אחת מטכניקות אלו, אף כי טכניקות מסייעות פעמים רבות להתקדם בדרך ובתהליך. למשל, מישהו יכול ללמוד אסנה וכתוצאה מכך הוא חש חוויה טובה ומשמעותית מה שגורם לו להעמיק ולהתעניין. אולם, אין הדבר אומר כי אסנות הן טכניקות יוגיות במובן המוחלט והמלא. אדם יכול לגבש הבנה עמוקה אף באמצעות כל דרך אחרת. אין רק דרך אחת לשחרור, יש מאות שיטות. 

השאלה החשובה היא עד כמה אדם בשל ומוכן ללמידה? אם הוא מאד מוכן וערוך - משהו מאד שיגרתי ומאד רגיל שנעשה היטב, יכול להניב תוצאות. 

כפי שידוע, לבודהה הספיקה הישיבה מתחת לעץ תוך הקשבה לשאיפותיו ונשיפותיו, כדי לחוות הארה. רק אחר כך כונה מצב זה: סמהאדי

אף כי הדבר מכונה סמהאדי, במציאות זו המודעות לשאיפה ולנשיפה, פעולה רגילה מאד. אך במקרה של הבודהה פעולה שגרתית זו עבדה. הייתה לו המוכנות, היה לו הרצון ללמוד. ככל הנראה הוא חשב הרבה יותר מאשר האדם הרגיל. באופן מודע הוא שינה את החומרי וניסה להבין. וכך הצליח להבדיל בין האמיתי לבין הלא אמיתי.

* ד"ר ג'איידב יוגנדרה (1929-2018) הוביל את היוגה אינסטיטיוט מומביי, המוסד הוותיק ביותר ללימודי יוגה, אותו ייסד אביו בשנת 1918. ד"ר ג'איידב היה יוגי מרשים, מורה מוכשר, פילוסוף והוגה דעות, שחי את אשר לימד. את הדוקטורט שלו כתב על יוגה וסאנקייה במוקשה פארוואן של המהבהארטה. המאמר פורסם בפברואר 1985 בירחון היוגה אינסטיטיוט ותורגם ע"י ט.ר באישור המוסד. 


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מרחב של הוויה טראומטית בין הירדן לים

אנרגיה של תנועה והתרחבות

יוני מודרה - טכניקה יוגית להרגעת החושים ולמיקודם